Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), saat 01.50 itibarıyla Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli depremlerin ardından 1700 artçı depremin meydana geldiğini bildirdi.
AFAD: CAN KAYBI 20 BİN 318 OLDU
AFAD’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ‘daki can kaybı 20 bin 318 oldu, 80 bin 88 kişi de kurtarıldı. Depremden etkilenen illerden 91 bin 511 afetzede tahliye edildi.
Bölgede AFAD, PAK, JAK, JÖAK, DİSAK, Sahil Güvenlik, DAK, Güven, itfaiye, Tahlisiye, MEB, STK’ler ve uluslararası ekiplerden 31 bin 254 arama kurtarma personeli görev yapıyor.
Diğer ülkelerden gelen arama kurtarma personelinin sayısı ise 7 bin 716 olarak kayıtlara geçti.
AFAD, emniyet, jandarma, MSB, UMKE, ambulans ekipleri, gönüllüler, yerel güvenlik ve yerel destek ekiplerinden görevlendirilen saha personeli ile beraber bölgede görev yapan personelin sayısı 160 bin 860’a ulaştı.
Afet bölgesine başta ekskavatör, çekici, vinç, dozer, kamyon, arazöz, treyler, greyder, vidanjör ve benzeri iş makineleri olmak üzere 12 bin 26 araç sevk edildi.
Hava Kuvvetleri, Kara Kuvvetleri, Sahil Güvenlik ve Jandarma Genel Komutanlığına bağlı 167 hava aracıyla bölgeye personel ve malzeme sevkiyatı için kurulan “hava köprüsü”yle 3 bin 392 sorti yapıldı.
Depremden yoğun şekilde etkilenen 10 şehre AFAD, Aile ve Sosyal Hizmetler ile Gençlik ve Spor Bakanlıkları ve Kızılay tarafından 170 bin 902 çadır ve 1 milyon 507 bin 494 battaniye sevk edildi, 102 bin 274 aile yaşam çadırının kurulumu tamamlandı.
Afet psikososyal destek grubu kapsamında 4 mobil sosyal hizmet merkezi, Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye ve Malatya’da görevlendirildi, bölgeye 1645 personel ve 164 araç sevk edildi. Deprem bölgesinde 99 bin 916, deprem bölgesi dışında 10 bin 734 olmak üzere 110 bin 650 kişiye psikososyal destek verildi.
OKTAY: İŞ MAKİNESİ SORUNUMUZ KALMADI
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, saat 23.56’da basın toplantısı düzenleyerek son bilgileri aktardı.
Oktay’ın açıklamasından öne çıkanlar şöyle:
“Hasar tespit çalışmaları yapılana kadar konutlardan uzak durulması uyarısı hala geçerli. 67 vatandaşımızın sağ olarak kurtarılması bizleri memnun etti.Sahadaki 31 bin 254 arama kurtarma ekibimize milletimizin, Cumhurbaşkanımız adına teşekkür ediyorum.
7/24 hamdolsun zerre motivasyon kaybetmeden çalışmalarına devam ettiler. Hepsinden Allah razı olsun. Sahada iş makineleriyle ilgili sorunumuz kalmadı.
Bütün dünyadan ilgi çok güçlü şekilde devam ediyor. 12 bin 26’ya ulaşmış durumdayız iş makinalarında.
80 bin vatandaşımız var hastanelerde, acil şifalar diliyorum. UMKE ekiplerimize ve sağlık personelimize yürekten teşekkür ediyorum.
Son bir iki gün barınmanın son derece ihtiyaç olduğunun farkındayız. Elimizden gelen tüm gücümüzle bunu artırmaya çalışıyoruz. Vatandaşlarımızı geçici barınmaya alıyoruz. 1 milyon 50 bin civarında vatandaşımızı geçici barındırıyoruz.
“190 BİN VATANDAŞI TAHLİYE ETTİK”
Bölgede işi olmayanları afet bölgesinden şehrin dışına tahliye ediyoruz. Afetzedelerimizi bölgenin dışına çıkmalarını teşvik ediyoruz, süreçlerin hızlı yürütülebilmesi için. 190 bin vatandaşımız bölgenin dışarısına tahliye edilmiş durumda.
Hasar tespit çalışmalarımız çok yoğun şekilde devam ediyor. Bu çalışmaları yapmamız lazım. Acil yıkılması gerekenler, ağır hasarlar, orta hasarlar ve hasarsız olanlar hangileri bunları bir an önce belirlemek istiyoruz.
Cumhurbaşkanımız da ifade ettiler 1 yıl içerisinde hedefimiz kalıcı konutları teslim ederek normal hayata dönüyor olmalarını sağlamaktır.
Hasar tespit çalışmaları sonucunda kira yardımı, 15 bin TL’lik yardım yapılacaktır bu süre içerisinde.
‘Benim binama ne oldu?’ diye öğrenmek isteyen vatandaşlarımız e-devlet üzerinden binaların durumunu öğrenebilirler.
“BAĞIŞLARIN AFAD BÜNYESİNDE YÜRÜTÜLMESİ ÇOK ÖNEMLİ”
Defin işlemleri bir başka konu. Cenazelerimizi çok hızlı bir şekilde definlerini gerçekleştirmemiz gerekiyor. Orada da yoğun gayret sarfediyoruz. Adli sürecin, kimlik tespitleri ve defin işlemlerini ilgili kurumlarımız, Adalet Bakanlığımız ve savcılarımız, Diyanet İşleri Başkanlığımız yoğun şekilde bu işin içerisinde.
Bağışlar konusu yoğun olarak gündemde. AFAD bünyesinde bağışların yürütülmesi son derece önemli. Şeffaf olması, Sayıştay’ın denetimine açık olması. Yapılan bağışların başka işlerde kullanılamıyor olması önemlidir. Uluslararası camia da dahil, verdikleri her kuruş katkının arzu ettikleri yerde kullanılması son derece önemli.
Ayni yardımlarla ilgili sahada karışıklığa sebebiyet vermemesi doğrultusunda çok ciddi bir sistem revize edilmiştir.
Yapılanlar bütün boyutlarla afetzedelerimizle paylaşalım, kamuoyunun denetimine açık olsun arzusundayız. Merkezden sıkı şekilde takiple hangi alanda eksiklik var, sahaya yoğun şekilde iletiyoruz.
“BM, ‘DAHA HIZLI ARAMA-KURTARMA FAALİYETİ GÖRMEMİŞTİK’ DEDİ”
Her türlü kaynak, sistem ve iletişim bazında tüm illerde, afet bölgelerinde aynı hizmetin verilmesini sağlamakla ilgili yoğun çalışmamız var.
Sahada 159 bin 146 personel sayımız var.
Bugün BM’den bir heyet buradaydı. Genel Sekreter Yardrımcısı ‘Öyle bir şey yapıyorsunuz ki, BM kayıtlarında bu kadar geniş kapsamlı, büyük depremin arama kurtarma faaliyetlerini bu kadar hızlı yapan bir başka örnek göremedik’ dediler.
Biliyoruz sıkıntılar var, barınmayla alakalı enkaz bölgesinde olanların sıkıntıların farkındayız. Uluslararası alanda çok ciddi yardımlar var, anında sahaya yansıtıyoruz. Çadır üreticileri bir an önce üretip sahaya sürmeye odaklanmış durumdalar.
Emek veren tüm çalışanlarımıza, gönüllülerimize, bölgede çektiği sıkıntılara rağmen yüreğini bize açan afetzedelere gönülden, yürekten teşekkür ediyorum. Cumhurbaşkanımız zaten sahadalar. Yapılan çalışmaları yakından inceliyorlar. Afetzedelerle iç içeler.
GÜN İÇİNDEKİ GELİŞMELER
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, saat 21.41’de yaptığı açıklamada şu ana kadar 20 bin 213 kişinin hayatını kaybettiğini, 80 bin 52 kişinin yaralandığını duyurdu.
Bakan Koca, “Kimliğini bilmediğimiz hastaların dijital fotoğraflarını eşleştirme için özel yazılıma yüklüyoruz. Önemli kısmının kimlik bilgilerine ulaşacağımızı umuyorum. Enkaz altından kurtarılan 20 bin vatandaşımızın, acil müdahalenin ardından hava, kara ambulansları ve deniz araçlarıyla bölge dışı illere transferi sağlandı.” dedi.
AFAD, saat 20.30 itibarıyla Kahramanmaraş merkezli depremlerde 19 bin 875 kişinin hayatını kaybettiğini, 79 bin 717 kişinin yaralandığını bildirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan gün içinde Malatya’da yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısının 19 bin 388’e, yaralananların sayısının ise 77 bin 711’e yükseldiğini bildirdi.
AFAD açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
Deprem bölgesindeki 75 bin 780 vatandaşımız diğer illere tahliye edilmiştir. Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmeler neticesinde diğer ülkelerden yardım için gelen 6.810 personel afet bölgesine sevk edilmiştir. Hava Kuvvetleri, Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri, Sahil Güvenlik ve Jandarma Genel Komutanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı toplam; 22 gemi 150 uçak/helikopter Bölgede görev almaktadır.
Kızılay ve STK’lar tarafından depremden etkilenen bölgelere 86 ikram aracı ile toplam 204 mobil mutfak/aşevi/fırın ve sahra mutfak sevk edilmiştir. Bölgedeki vatandaşlarımıza çorba, sıcak yemek, kumanya, ikramlık malzeme ve içecek dağıtılmaktadır.
Psikososyal destek hizmetleri için bölgeye bin 606 personel ve 156 araç sevk edilmiştir. Barınma ihtiyacına yönelik olarak; 137 bin 973 çadır, 1 milyon 507 bin 494 battaniye depremden etkilenen bölgelere sevk edilmiştir.”
80 BİN 863 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ
AFAD’dan yapılan açıklamaya göre; “Afet bölgesinden tahliyelerimiz #AFAD koordinasyonunda devam ediyor. Jandarma tarafından oluşturulan tahliye noktalarından yürütülen tahliye çalışmalarında şimdiye kadar; karayolu, demiryolu, havayolu aracılığıyla toplam 80.863 vatandaşımız tahliye edilmiştir” denildi.
TGC BAYRAKTAR’DA TEDAVİLER SÜRÜYOR
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), İskenderun’da demirlenen Türkiye Cumhuriyeti Gemisi (TCG) Bayraktar’ın bölgedeki yaralı vatandaşlara tedavi hizmetinin aralıksız devam ettiğini bildirdi.
MSB’nin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda “İskenderun’da demirleyen Deniz Kuvvetlerimize ait TCG Bayraktar gemisinde, depremde yaralanan vatandaşlarımıza aralıksız tedavi hizmeti veriliyor” ifadelerine yer verildi. (İHA)
50’NCİ KARGO UÇAĞI HAVALANDI
Depremzedeler yurt içi ve yurt dışından gelen yardım malzemelerini taşıyan Turkish Cargo, bugün 50´nci kargo uçağını deprem bölgesine gönderecek.
Konuyla ilgili olarak sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Bilal Ekşi “Bugün saat 10.00 gibi 50’nci kargo uçağımızı deprem bölgesine göndermiş olacağız.Şimdiye kadar sadece kargo uçakları ile 3.385Ton yardım malzemesini deprem bölgesine ulaştırdık. AFAD ile çalışmalarımız kesintisiz devam ediyor” paylaşımında bulundu. (DHA)