Sohbet günlük konular üzerine yapılan karşılıklı konuşma olarak tanımlanır. Yazı dilinde sohbet ise yazarın günlük konulardan biri ile ilgili yazı yazmasıdır. Bu yazı dilinde yazarlar kendi tarzlarında ve karşıdakiyle konuşuyormuş gibi yazı yazarlar. Konu güncel konulardır ve dil oldukça samimi bir şekilde kullanılır. Konu bilimsel verilerle ve derinlemesine işlenmez. Herhangi bir ispat yoluna gidilmez.
Sohbet dilinde amaç, okuyucu ile samimi bir iletişim kurabilmektir. Buradaki iletişim dili de yazıdır. Bu tarz yazılar ise genellikle gazete ve dergilerde yayınlanmaktadır. Sohbet dili ile yazılan anlatımlar içinde atasözleri, deyimlerde yer alabilir. Yazar anlatım sırasında fıkra gibi ilaveleri yazısına katabilir. Sohbet tarzında yazılan yazılarda ise konular geneldir ve geniş kitleleri ilgilendirmesi hedeflenmektedir.
Maddeler Halinde Sohbet Yazısı Örnekleri Nelerdir?
Sohbet yazısı günlük olayların veya pek çok kişiyi ilgilendiren konuların samimi şekilde yazılmasıdır. Bu yazı dilinde ortay konan bir tez yoktur. Sohbet yazası örnekleri şunlardır;
Günlük konuşma dilinde yazılar. İçinde fıkra, atasözü, özlü sözler buluna sohbetler, Herkesi ilgilendiren konular Günlük konuşma üslubu ve devrik cümleler, Yazarın birisiyle konuluyormuş gibi soru sorduğu yazılar. Gazete ve dergilerde yer alan sohbet yazıları, Yazarın kişiler fikirlerini sunduğu yazılar.